ENTEGRE RAPORLAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVELERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Author :  

Year-Number: 2021-Prof. Dr. Fikret OTLU Özel Sayısı
Yayımlanma Tarihi: 2021-09-17 23:59:36.0
Language : Türkçe
Konu : Muhasebe
Number of pages: 251-266
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Entegre raporlama, kurumsal raporlama sistemi içerisinde finansal raporların ve sürdürülebilirlik raporlarının ürettikleri bilgilerin entegrasyonuna ve entegre düşünce temelinde şirketlerin kısa, orta ve uzun vadede ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerinin raporlanmasına dayanan yeni nesil bir raporlama türüdür. 1994 yılında üç boyutlu raporlama yaklaşımı olarak başlayan bu raporlama yaklaşımında günümüze kadar pek çok değişiklikler yapılmıştır. Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’nde yapılan son güncelleme 1 Ocak 2022 ve sonrası raporlama dönemlerini kapsamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; entegre raporlama ile ilgili güncel düzenlemeleri bir bütün olarak incelemek, sonuçlarını tartışmak ve bu doğrultuda hem profesyonellere hem de araştırmacılara bilgi sunmaktır. Çalışmada; entegre raporlama çerçevesi ve Kurumsal Yönetim Tebliği’ndeki “Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi” ile ilgili değişiklikler incelenmiştir. Revize edilen entegre raporlama çerçevesinde; entegre raporun sorumluluğu ve iş modeli kapsamında çerçevenin basitleştirilmesi ve tanımlamaların netleştirilmesi gibi temel değişikliklere yer verildiği görülmektedir. Diğer taraftan uluslararası düzenleyiciler mevcut entegre raporlara ek olarak gelecek itibariyle değer raporlaması ve iklimle ilgili finansal raporlama gibi konuları da ön plana çıkarmaktadırlar. Türkiye’de ise Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi’nin; bu alandaki gereksinimleri büyük ölçüde karşıladığı, çerçeve doğrultusunda raporlama yapan şirketleri avantajlı konuma getirebileceği ve dolayısıyla entegre raporlama yapacak şirket sayısını da arttırabilecek önemli bir düzenleme olduğu düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

Integrated reporting is a new generation of reporting based on the integration of financial reports and sustainability reports within the corporate reporting system and the reporting of the economic, environmental and social impacts of companies in the short, medium and long term based on integrated thinking. Until today many changes have been made to this reporting approach, which started as a Trible Bottom-Line (TBL) reporting approach in 1994. The last update to the International Integrated Reporting Framework covers the reporting periods of 1 January 2022 and beyond. In this context, the aim of the study is to examine the current regulations related to Integrated Reporting as a whole, to discuss its results and to provide information to both professionals and researchers accordingly.In this study, changes related to the Integrated Reporting Framework and the “Sustainability Principles Compliance Framework” in the Corporate Governance Communication have been examined. In the revised integrated reporting framework, it is observed that basic changes such as simplifying the framework and clarifying the definitions are included within the scope of the responsibility of the integrated report and the business model. On the other hand, in addition to the existing integrated reports, international regulators also highlight issues such as value reporting and climate-related financial reporting, as of the future. In Turkey, the Sustainability Principles Compliance Framework; It is considered to be an important regulation that meets the requirements in this field to a great extent, can bring companies reporting in line with the framework to an advantageous position and therefore increase the number of companies that will make integrated reporting.

Keywords


  • Barby, C.- Barker, R. - Cohen, R.- Eccles, R. G. - Heller, C.- Mayer, C.- Roche, B.- Serafeim, G.- Stroehle, J. - Younger, R.- Zochowski, T., (2021). “Measuring Purpose: An Integrated Framework”, SSRN , 1-9.

  • Cheng M- Green, W.- Conradie, P.- Konishi, N.- Romi, A. (2014). “The International Integrated Reporting Framework: Key Issues and Future Research Opportunities”, Journal of International Financial Management & Accounting, 25:1, 91-119.

  • Dereköy,F., (2018). “Entegre Raporlama Uygulamalarının Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi Bağlamında Değerlendirilmesi”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt:16, Sayı:32, 589-608.

  • Druckman, P. ve Fries J., (2010). “Integrated Reporting: The Future of Corporate Reporting?”, Edt. Eccles, R.G.- Cheng, B.- Saltzman, D., The Landscape of Integrated Reporting Reflections and Next Steps, The President and Fellows of Harvard College Cambridge, Massachusetts, 02138.

  • Ditlevsen, M.G.- Nielsen A.E.- Thomsen, C. (2013). “Corporate Reporting: An Integrated Approach to Legitimacy Claims”, Journal of Modern Accounting and Auditing, December , Vol. 9, No. 12, 1637-1643.

  • Emir, S- Aracı Karataş, Ö.N.- Kıymık, H. (2021). “Entegre Raporlama Anlayışının Camels Analizi ile Finansal Performans Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, (62), 259-284.

  • E&Y, (2014), Integrated Reporting Tips for Organizations on Elevating Value, 1-9.

  • Garvey, A.- Parte, L.- McNally, B.- Gonzalo-Angulo, J.A. (2021). “True and Fair Override: Accounting Expert Opinions, Explanations from Behavioural Theories, and Discussions for Sustainability Accounting”,Sustainability , 13(1928), 1-23.

  • Gençoğlu, Ü. G. ve Aytaç, A. (2016). “Kurumsal Sürdürülebilirlik Açısından Entegre Raporlamanın Önemi ve BIST Uygulamaları”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:72,51-66.

  • Global Indicator Framework for The Sustainable Development Goals and Targets of The 2030 Agenda for Sustainable Development, (2020), 1-21.

  • Gökten, S., (2016). “Entegre Raporlama Yaklaşımı İçin Uygulamaya Yönelik Bir Sistematik Bir Öneri”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Aralık, 18 (4), 741 – 765.

  • Jensen, J. C. ve Berg, N. (2011), “Determinants of Traditional Sustainability Reporting Versus Integrated Reporting. An Institutionalist Approach”, Business Strategy and the Environment, 299-316.

  • Kaya, H.P., (2015). “Entegre Raporlama Sisteminin Ortaya Çıkış Sebepleri ve Şirketlere Sağlayacağı Faydalar”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Haziran, 113-130.

  • Kurt, E. S., (2019). “Entegre Düşünmek Nedir?”, TİDE Academia Research, Sayı:1, 109-129.

  • Kutluca, S. S. (2020).“SPK Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi”, TUYİD, Aralık, 1-2.

  • Owen, G. (2013). “Integrated Reporting: A Review of Developments and their Implications for the Accounting Curriculum”, Accounting Education: An International Journal, Vol. 22, No.4, 340–356.

  • Ömürbek, V., ve Kılınç, Z.,(2019). “Entegre Raporlamaya İlişkin Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi: Göller Bölgesinde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finans Araştırmaları Dergisi, 1(2),157182.

  • Reporting on Enterprise Value Illustrated with a Prototype Climate-Related Financial Disclosure Standard, 2020, CDP,CDSB,GRI, IIRC, SASB, December, 1-53.

  • Saban, M., Vargün, H., Gürkan, S., (2017). “Yatırımcılara Bilgi Sağlama Aracı Olarak Entegre Raporlama”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Aralık, 19(4), 915-936.

  • SPK, (2020), 2/10/2020 tarihli ve 31262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-17.1.a).

  • SPK, (2020), Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi.

  • Sultanoğlu B. ve Akdoğan, N. (2020). “IIRC Çerçevesi Kapsamında Entegre Raporlardaki İçerik Öğelerinin Türkiye ve Uluslararası Karşılaştırılması ve Entegre Raporların Düzenlenmesinde Sürdürülebilirlik Raporlarındaki Bilgilerin Kullanımı”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 22 (Özel Sayı),20-46.

  • Statement of Intent to Work Together Towards Comprehensive Corporate Reporting, 2020, CDP, CDSB,GRI, IIRC, SASB, 1-20. September.

  • Ünlütürk, A.Ç., (2020). Finansal ve Finansal Olmayan Bilgilerin Şirket Raporlarında Bir Arada Kullanılması: Savunma Sanayi Şirketleri Üzerine Bir İnceleme, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

  • Yanık, S., ve Türker, İ., (2012). “Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Raporlamasındaki Gelişmeler (Tümleşik Raporlama)”, İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi ,Ekim, No:47, 291-308.

  • IFRS Foundation, (2020), Consultation Paper on Sustainability Reporting, September.

  • International Integrated Reporting Council (IIRC), (2013), INTERNATIONAL FRAMEWORK (Yayından kaldırılmış sürüm).

  • International Integrated Reporting Council (IIRC), (2021a), INTERNATIONAL FRAMEWORK, January.

  • International Integrated Reporting Council (IIRC), (2021b), Treatment of Consultation Draft Feedback, Volume 3, January.

  • https://www.iasplus.com/en/resources/sustainability/iirc. Erişim Tarihi: 12 .02.2021.

  • https://www.sasb.org/blog/answering-your-questions-about-the-value-reporting-foundation. Erişim Tarihi: 20.02.2021.

  • https://www.ifrs.org/news-and-events/2021/02/trustees-announce-next-steps-in-response-to- broad-demand-for-global-sustainability-standards/. Erişim Tarihi: 20.02.2021.

  • https://www.dunya.com/kose-yazisi/spk-surdurulebilirlik-ilkeleri-uyum-cercevesi-neler- getiriyor/487360. Erişim Tarihi: 21.02.2021.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics