KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ ÖRGÜTSEL SİNİZMİ ETKİLER Mİ?

Author :  

Year-Number: 2016-5
Yayımlanma Tarihi: 2019-02-19 07:47:01.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 1-13
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, otel çalışanlarının kişilik özelliklerinin örgütsel sinizm düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, Alanya’da faaliyet gösteren otellerin çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Anket üç bölümde tasarlanmış olup, birinci bölümde demografik sorular, ikinci bölümde çalışanların kişilik özelliklerini ölçmek amacıyla Benet-Martinez ve John (1998) tarafından geliştirilen Beş Faktör Kişilik Ölçeği, üçüncü bölümde ise çalışanların örgütsel sinizm düzeylerini ölçmek amacıyla Brandes vd., (1998) tarafından geliştirilen Örgütsel Sinizm Ölçeği yer almaktadır. Hazırlanan anket formu 313 çalışana uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPPS 15.0 programı kullanılmıştır. Çalışanların kişilik özelliklerini ve örgütsel sinizm düzeylerini belirlemek amacıyla aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin hesaplanmasında Pearson korelasyon katsayısı ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenleri yordama düzeylerini belirlemek amacıyla aşamalı doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, otel çalışanlarının kişilik özelliklerinde en yüksek ortalamanın sorumluluk, en düşük ortalamanın ise nörotiklik boyutunda oluştuğunu göstermektedir. Ayrıca, değişime açıklık, dışadönüklük, sorumluluk ve nörotiklik kişilik özelliklerinin örgütsel sinizmi pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Örgütsel sinizmi en fazla etkileyen kişilik özelliğinin ise değişime açıklık olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, otel çalışanlarının beş faktör kişilik özelliklerinin örgütsel sinizmi düşük düzeyde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

This study seeks to explore the effects of hotel employees’ personality traits to organizational cynicism. The population of the study is formed, hotel employees working in the hotel business in Alanya. Since the population is of accessible size, the full enumerication sample technique was used by accessing the whole population of the study. To collect data for the study, the survey technique was used. The questionnaire work was designed in three parts: the first part contains questions about demographic, the second part In order to measure the personality attributes of the participants, Five Factor Personality Scale developed by Benet-Martinez ve John (1998) and also in the third for the measurement of the organizational cynicism levels of the employees, the Organizational Cynicism Scale which was developed Brandes vd., (1998) was located. The questionnaire form was administered to the 313 employees. SPSS 15.0 Statistical Program was used in data analysis. Pearson product-moment correlation coefficient was computed to determine the relationships between variables and stepwise regression analysis was conducted to determine to what extent independent variables predict dependent variables. Results mirrored that the most rated personality trait was conscientiousness while neuroticism was the least. And also it was observed that openness to experience, extraversion, conscientiousness, neurotic personality were positive and statistically meaningful predictors of organizational cynicism. It has been determined that openness to experience has the most impact on overall organizational cynicism. Finally, it has been reached to the five factor personality traits of hotel employees’ has influenced on the organizational cynicism low level.

Keywords


  • Abraham, R. (2000). Organizational Cynicism: Bases and Consequences: Generic, Social, and Gene- ral. Psychology Monographs. 126(3): 269-292.

  • Bacanlı, H., İlhan, T. ve Aslan, S. (2009). Beş Faktör Kuramına Dayalı Bir Kişilik Ölçeğinin Gelişti- rilmesi: Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (SDKT). Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (2): 261-279.

  • Basım, H. N., Tabak, A., Tatar, İ. ve Çetin, F. (2010). İzlenim Yönetimi Taktiklerinde Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Rolü: Savunma Sanayiinde Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış. 10 (2): 539-557.

  • Brown, M. ve Cregan, C. (2008). Organizational Change Cynicism: The Role of Employee Involve- ment, Human Resource Management, 47(4): 667–686.

  • Bruck, C. S. ve Allen, T. D. (2003). The Relationship Between Big Five Personality Traits, Negative Affectivity, Type A Behavior. And Work- Family Conflict, Journal of Vocational Behavior. 63: 457-472.

  • Burger, J. M. (2006). Kişilik (çev. İ. D. Erguvan Sarıoğlu). İstanbul: Kaknüs Yayınevi.

  • Cartwright, S. ve Holmes, N. (2006). The Meaning of Work: The Challenge of Regaining Employee Engagement and Reducing Cynicism. Human Resource Management Review, 16: 199-208.

  • Cüceloğlu, D. (1991). İnsan ve Davranış Psikolojisinin Temel Kavramları. Ankara: Remzi Kitabevi.

  • Dean, J. W., Brandes, P. ve Dharwadkar, R. (1998). Organizational Cynicism. Academy of Manage- ment Review. 23 (2): 341-352.

  • Eaton, J. A. (2000). A Social Motivation Approach to Organizational Cynicism. Dissertation Of Mas- ter Of Arts. Faculty of Graduate Studies Toronto: York University.

  • Efilti, S., Gönen, Y. Ö. ve Ünal Ö, F. (2008). Örgütsel Sinizm: Akdeniz Üniversitesi’nde Görev Yapan Yönetici Sekreterler Üzerinde Bir Alan Araştırması, 7. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi: 279-290.

  • Erdost, H. E., Karacaoglu, K. ve Reyhanoglu, M. (2007). Örgütsel Sinizm Kavramı ve İlgili Ölçeklerin Türkiye’deki Bir Firmada Test Edilmesi.15. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı: 514- 524.

  • Erkuş, A. ve Tabak, A. (2009). Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Çalışanların Çatışma Yönetim Tarz- larına Etkisi: Savunma Sanayiinde Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 23 (2): 213-242.

  • Fındık, M. ve Eryeşil K. (2012). Örgütsel Sinizmin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, International Iron ve Steel Symposium, 2-4 Nisan, Karabük/Türkiye.

  • Hellriegel, D. ve Slocum, J. W. (2009). Organizational Behaviour, 12nd Edition,. Mason, OH: South- Western Centrage Learning.

  • İnanç, B. Y. ve Yerlikaya, E. E. (2011). Kişilik Kuramları. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Judge, T.A. ve Lepine, J.A., (2007). Research Companion To The Dysfunctional Workplace Manage- ment Challenges and Symptoms, Janice Langan-Fox, Cary L. Cooper ve Richard J. Klimoski (Eds.), UK: Edward Elgar Publishing.

  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, Ankara: Asil Yayın.

  • Kılıç, R. ve Bozkaya, E. (2014). Örgüt Çalışanlarının Kişilik Özellikleri ile Örgütsel Bağlılıkları Ara- sındaki İlişkinin İncelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014/2. Sayı:20: 153-178.

  • Köknel, Ö. (1997). İnsanı Anlamak, İstanbul: Altın Yayıncılık.

  • Kutaniş, R. Ö. ve E. Çetinel, (2010). Adaletsizlik Algısı Sinisizmi Tetikler mi? Kütahya Dumlupınar Üniversitesi SBE. Dergisi. 12 (2): 186-195.

  • Naus, F., Iterson, A. V. ve Roe, R. (2007). Organizational Cynicism: Extending The Exit, Voice, Lo- yalty, And Neglect Model Of Employees’ Responses To Adverse Conditions in The Workplace, Human Relations, 60 (5): 683-718.

  • Mccrae, R. R. ve Costa, P. T. (2006). Personality in Adulthood, A Five-Factor Theory Perspective. Second Edition. New York: Guilford Press.

  • Özkalp, E. ve Kırel, Ç. (2003). Örgütsel Davranış Ders Kitabı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayın- ları.

  • Özler, D. E. ve Atalay C. G. (2011). A Research to Determine The Relationship Between Organizatio- nal Cynicism and Burnout Levels of Employees in Health Sector, Business and Management Review. 1 (4): 26-38.

  • Somer, O., Korkmaz, M. ve Tatar, A. (2004). Kuramdan Uygulamaya Beş Faktör Kişilik Modeli ve Beş Faktör Kişilik Envanteri (5FKE). İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 128: 45-66.

  • Soysal, A. (2008). Çalışma Yaşamında Kişilik Tipleri: Bir Literatür Taraması, Çimento İşverenler Dergisi, 22 (1): 4-18.

  • Sümer, N. ve Sümer, H. C. (2005). Beş faktör kişilik özellikleri ölçeği (Yayınlanmamış çalışma).

  • Tükeltürk, Ş. A., Perçin, N. ve Güzel, B. (2009). Örgütlerde Psikolojik Kontrat İhlalleri ve Sinizm İlişkisi: 4-5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma, 17. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Eskişehir, 686- 690.

  • Wilkerson, J.M., Evans, W.R. ve Davis, W.D. (2008). A Test Of Coworkers’ Influence On Organiza- tional Cynicism, Badmouthing, And Organizational Citizenship Behavior, Journal Of Applied Social Psychology. 38: 2273-2292.

  • Yelboğa, A. (2006). Kişilik Özellikleri ve İş Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 8 (2): 196-211.

  • Zel U. (2001). Yönetimde Kişilik Ve Kişilik Özellikleri, Yönetim ve Organizasyon (İçinde), Ed. S. Güney, Ankara: Nobel Yayınları.

  • Zel, U. (2006). Kişilik ve Liderlik, 2. Baskı, Ankara: Nobel Yayıncılık.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics