KAMU KURUMLARINDA İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL ALGISI: IRAK SÜNNİ VAKFI DİVANI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2018-2
Yayımlanma Tarihi: 2019-05-16 13:26:10.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 55-82
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İç denetim ve iç kontrol faaliyetleri özel işletmelerde olduğu kadar kamu işletmelerinde de önemli hale gelmiştir.. Kamu kurumlarının kamu kaynaklarını etkili ve verimli kullanılıp kullanılmadığı, hata ve hilelerin yapılıp yapılmadığının iç kontrol ve iç denetim faaliyetleriyle izlenmesi gerekmektedir. Irak kamu kurumlarında çalışan kişilerin iç denetim ve iç kontrol konularındaki algısını tespit etmek için yapılan bu çalışma Irak Sünni Vakfı Divanı çalışanlarına anket uygulanması şeklinde yapılmıştır. Ankete kurumda muhasebe süreçlerinde yer alan personelin katılımı sağlanmıştır. Bu doğrultuda 135 kişi ankete katılmış ve sonuçlar SPSS (SPSS 23) analiz edilmiştir. Yapılan faktör analizinde 6 faktör ortaya çıkmış ve bu faktörlerin demografik değişkenlerle aralarındaki istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığı analiz edilmiştir. Sadece risk değerlendirme faktörü ile iş unvanları arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkarken, bu ilişki dışında, faktörlerle demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır.

Keywords

Abstract

Internal audit and internal control activities are considered important in public enterprises as well as private enterprises. Public institutions should be monitored through internal control and internal audit activities to determine whether public resources are being used effectively and efficiently, whether errors and tricks are made. This study was conducted in order to determine the perception of the internal audit and internal control issues of the people working in Iraqi public institutions by conducting a survey on the employees of the Iraq Sunni Affairs. Personnel involved in the accounting processes in the institution were included in the questionnaire. In this direction, 135 people participated in the survey and the results were analyzed by SPSS (version 23). Factor analysis revealed 6 factors, and these factors were analyzed as to whether there was a relationship with the demographic variables. Only a significant relationship was found between the risk assessment factor and job titles, but no significant relationship was found between the factors and the demographic variables.

Keywords


  • Adiloğlu, B. (2011). İç Denetim Süreci ve Kontrol Prosedürleri, İstanbul:Türkmen Kitabevi.

  • Akyel, R., (2010). Yönetimde İç Kontrol, İç Denetim ve Dış Denetim Fonksiyonlarının Birbirleri İle İlişkileri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanmalarının Değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 1-22.

  • Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO), Üst Yöneticiler İçin İç Kontrol ve İç Denetim Rehberi, Son Erişim Tarihi: 01.11.2017 https://kontrol.bumko.gov.tr/Eklenti/3666,ustyonpdf.pdf

  • DOĞAN, S., & BURGAZLIOĞLU, E. (2015). İç Kontrol Sistemi Ve Özel Bir Hastanede Uygulaması. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 18-33.

  • Ergin, H., vd. (2016). KİT’lerde Kurumsal Yönetim Etkinliğinin Arttırılmasında İç Kontrol Ve İç Denetim Faaliyetlerinin Rolü: Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. (49), 1-28.

  • El-Baaj, Q.M.A. (2011). تقييم نظم الرقابة الداخلية في وحدات قطاع التعليم العالي .(Evaluating the İnternal Observation Systems in the Higher Education Sector in Iraq). AL-Qadisiyah Journal For Administrative and Economic Sciences. 13(4), 72-95.

  • Erkan, M. (2000). Muhasebe Denetim, 1. Baskı, Ankara:Alf Yayınları.

  • Günal, A.A. (2010). İç Kontrol Sistemi ve Üretim İşletmelerinde Bir Uygulama. Ankara:TÜRMOB Yayınları.

  • Güriş, S., & Astar, M. (2015). Bilimsel Araştırmalarda SPSS ile İstatistik, 2. Basım, İstanbul:Der

  • Haftacı, V., (2014). Muhasebe Denetimi, 3. Baskı, Kocaeli:Umuttepe Yayınları.

  • Irak Cumhuriyeti Mali Kontrol Bürosu, Teknik İşler ve Araştırmalar Bölümü. Son Erişim Tarihi: 01.11.2017, https://www.fbsa.gov.iq/uploads/files/attachments/istirshad_guid.pdf

  • Irak Cumhuriyeti Sünni Vakfı Divanı. Son Erişim Tarihi: 01.11.2017, sunniaffairs.gov.iq

  • Izz El-Din, O. (2015). The Impact of Internal Control System Effectiveness on Internal Auditor Performance: A Field Study on Jordanian Private Universities. (Unpublished Master Dissertation) Middle East University, Jordan.

  • Kurnaz, N., & Çetinoğlu, T. (2010). İç Denetim Güncel Yaklaşımlar. 1. Baskı. İstanbul: Umuttepe

  • Moeller, R. (2009). Brink's Modern Internal Audit. Eighth Edition. New Jersey:John Wiley & Sons, Inc, Hoboken.

  • Önder, M. (2008). Türk Hukukunda İç Denetim ve Uluslararası Standartlara Uyumu. 1. Baskı. Ankara:Asil Yayın.

  • Özbek, Ç. (2012). İç Denetim. İstanbul:Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yayınları,

  • Özkardeş, L. (2017). Kurumsal Firmaların İç Kontrol, İç Denetim ve Riske Yaklaşımları. Journal of Yasar University. 12(47). 192-201

  • Pickett, K. H. (2011). The Assantial Guide To Internal Auditing. A John Wiley & Sons, Ltd.

  • Kardeş Selimoğlu, S. vd., (2014). Muhasebe Denetimi. 4. Baskı. Ankara:Gazi Kitabevi.

  • Wilson, J.D. & Root, S.J. (1989). Internal Auditing Manual, Boston:Warren, Gorham & Lamont.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics